Június 6.    Lélegző irodalom sorozat: Lélekvakcina

Június 20.  Kanizsai Nyári Színház: Hans Gmür: TIGRIS LILI – krimi-komédia 3 felvonásban, két részben

Június 24.   Szent Iván-éji vígasság

Június 26.    LEVENDULAVARÁZS – kézműves foglalkozás gyerekeknek levendula felhasználásával

július 6-7.    KISKANIZSAI BÚCSÚ

 

Részletes programok

Kotnyek időkapszula ’90-96 – kiállítás Kotnyek István festőművész, grafikus 1990 és 1996 között, a HSMK számára készített plakátjaiból 

Hevesi Sándor Művelődési Központ

 Március 18. hétfő 17.00 

 

Kotnyek István nagykanizsai festőművész, grafikus, szobrász. A képzőművészet mellett fotózással és rövidfilm-készítéssel is foglalkozik. A Kanizsai Fotóklub meghatározó kulcsfigurája. 2015 óta a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének tagja. 2023-ban a Magyar Művészeti Akadémia MMA életút-díjában részesült munkássága elismeréseként. Egyesek szerint reneszánsz polihisztor, mások igazi alkimistának tartják; viszont egyre kevesebben tudják, hogy művészi érzékenységét, sokoldalú és kísérletező látásmódját – plakáttervezőként és dekoratőrként – sok éven keresztül (1975-től 2000-ig) a Hevesi Sándor Művelődési Központ szolgálatába állította. Itt készítette – az emberi intellektus és a művészi kifejezés párbeszédét tükröző – plakátjait.

 

A kiállítás eme gazdag alkotópálya előtt kíván fejet hajtani, Kotnyek 1991 és 1995 között, a HSMK számára készített plakátjaiból szemezgetve.

Felbontjuk hát a Kotnyek-féle időkapszulát és egy olyan időutazásra invitáljuk az érdeklődőket, ahol a vizualitás eszközeivel megelevenedik Nagykanizsa és a HSMK múltjának egy szegmense.

Megtekinthető április 6-ig, az Ősze András Galériában.

A belépés díjtalan!

Kanizsai Nyári Színház

Hans Gmür: TIGRIS LILI – krimi-komédia 3 felvonásban, két részben

Hevesi Sándor Művelődési Központ

 Június 20. (csütörtök) 19 óra 

Játssza: Geier Ildikó, Várkonyi András, Kósa Dénes, Mesterházi Gyula, Brunner Márta
Jegyár: 3.500 és 3.900 Ft. Jegyek kaphatók a HSMK jegypénztárában és a tixa.hu oldalon.

A Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar tavaszi koncertje

Medgyaszay Ház

 Március 19. kedd 19.00 

Az együttes 1921. január 8-án lépett először nyilvánosság elé, 100. jubileumát pedig 2022-ben ünnepelte. Ennek kapcsán jelent meg Kocsis Katalin: A Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar 100 éves története című könyve is.

A mostani tavaszváró koncertjükön Mozart és Schubert művei csendülnek majd fel a Medgyaszay Házban. Az est folyamán Mozart A dúr hegedűversenyét Kovács-Buizer Flóra hegedűművész előadásában hallhatja majd a közönség.

Vezényel: Papócsi Róbert

Szólót játszik: Kovács-Buizer Flóra hegedűművész

Műsoron: Mozart és Schubert művei

Jegyár: elővételben 3.000 Ft, a koncert napján: 3.500 Ft

Jegyek kaphatók a helyszínen.

Dennis Kelly: Árvák – krimi

Hevesi Sándor Művelődési Központ

 Március 21. csütörtök 19.00 

Danny és Helen ünnepi vacsorára készülődnek, amikor belép Helen öccse, Liam, csurom véresen. A házaspár külvilág szemében makulátlan élete bemocskolódhat, hacsak el nem tüntetik a nyomokat. Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat. Szereplőinknek nem biztos, hogy van feloldás, de a nézőknek még lehet. Lovas Rozit, Lengyel Tamást és Molnár Áront az egész ország ismerte meg a képernyőn keresztül, most újra együtt láthatja őket a közönség ebben a pörgő cselekményű, modern nyelvezetű, szórakoztató és megborzongtató előadásban.

Játsszák: Lovas Rozi, Lengyel Tamás, Molnár Áron

Rendező: Horváth János Antal

Bemutatja: LOUPE Színházi Társulás

Jegyár: dinamikusan árazott esemény

Jegyek kaphatók a https://loupe.hu/musor oldalon.

jegyvásárlás

ELMARAD: New Wave Sessions: kristoaf koncert

 Medgyaszay Ház

 Március 23. szombat 20.00 

Énekes-dalszerzőként indult, majd elektronikus indie stílusban dolgozta fel a fiatalok nosztalgiaflessét kristoaf. Debütáló lemeze, a “stáblista” 2021 tavaszán látott napvilágot, azóta az egyik legizgalmasabb feltörekvő előadóként tartják számon. Zenekarával 2022 tavaszán a Margaret Island előzenekaraként turnézott, márciusban Hundred Sins és Lil Frakk közreműködésével mutatta meg egy sötétebb oldalát, októberben ezt bővítette második single-jével, a “csattanó”-val, 2022 decemberében pedig megjelent “műhely” című albuma, amit egy öt napos alkotótábor ölel körbe. A badacsonyi elvonuláson kristoaf zenész és producer kortársait hívta meg egy olyan alkotási folyamatra, aminek eredményeképpen egy újabb, dinamikusabb árnyalatát ismerhetjük meg az előadónak. A “műhely” egy olyan koncept lemez, amit csupán a helyszín és az idő köt össze, dalaiban teljesen diverz, sok stílust jár körbe, mégis összefogja kristoaf keserédes, progresszív dalszerzése.

Jegyár: elővételben 1.500 Ft, a koncert napján 2.000 Ft

Jegyek kaphatók a helyszínen.

„Mosolyra hangoló” – A Napsugár Együttes gyermekműsora

Hevesi Sándor Művelődési Központ

 Március 24. vasárnap 10.00 

Mesés keretbe öltöztetve csalogat mosolyt a közönség arcára a két báb segítségével Lili és Lola a Napsugár együttes élőzenés koncertjén. A jól ismert gyerekdalok mellett vidám, fülbemászó saját dalok kavalkádjában tánccal, könnyen elsajátítható koreográfiákkal, közös énekléssel, kapcsolódhat be a műsorba az aprócska-nagyobbacska közönség.

Úgy tartják, a nevetés hizlal, ám mi ügyelünk az egyensúlyra, ezért tornászni is fogunk, persze azt is mókásan!

Jegyár: 1.000 Ft

Jegyek kaphatók a HSMK jegypénztárában hétköznap 14 – 18 óra között, a www.jegy.hu oldalon, a Tourinform Nagykanizsa irodájában.

jegyvásárlás

Dés András Quartet – Unimportant Things lemezbemutató koncert

 Móricz Zsigmond Művelődési Ház

 Március 28. csütörtök 19.00 

Dés András jó ideje olyan formával kísérletezik zenekaraival, amelyben a zenészek az előre megírt, szigorúan komponált részeket szabad improvizációkkal kötik össze. A 2018 óta Bécsben élő ütőhangszeres az osztrák fővárosban is olyan remek társakra talált a közös improvizáláshoz mint Martin Eberle, akinek finom és érzékeny trombitahangja a legegyszerűbb témáknak is elképesztő mélységet ad, Philipp Nykrin, akinek kreativitása meglepetésekkel teli folyamattá varázsolja a zenét, és Kenji Herbert, aki kifinomult figyelemmel vándorol a szólista és a kísérő zenész szerepe között. Unimportant Things című lemezük 2024 őszén jelenik meg a BMC Records gondozásában, melyről a következőket írja Fazekas Gergely, zenetörténész:

“Az album zenei összetevői legalább olyan sokrétűek, mint a négy zenész hangszeres játéka. Az amerikai és az európai jazz utóbbi évtizedeinek legkülönbözőbb irányzatai éppúgy meghatározzák Dés András és zenésztársai gondolkodását, mint a régi és a kortárs klasszikus zene, a tradicionális zenekultúrák ösztönösen komplex ritmikai struktúrái vagy éppen különböző populáris zenei hatások, mondjuk a rockzene elementáris energiái.”

Martin Eberle – trombita
Kenji Herbert – gitár
Philipp Nykrin – zongora
Dés András – ütőhangszerek

Jegyár: 1.500 Ft

Jegyek kaphatók a HSMK jegypénztárában hétköznap 14 – 18 óra között, valamint az előadás napján a helyszínen.

Charlie koncert

Hevesi Sándor Művelődési Központ

 Április 2. kedd 19.00 

Charlie zenész, trombitás: a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze. Pályafutása során több formációban alkotott, számtalan albumot tudhat magáénak.

Legutolsó albuma, Mindenen túl címmel 2020-ban jelent meg.

Ebből a jubileumi alakalomból indul útjára a turné, amely tartalmát tekintve egyfajta összegzése annak az életműnek, amellyel évtizedek óta elkápráztatja nem csak legszűkebb – igencsak népes – rajongótáborát, hanem mindenkit, aki az igényes zenét szereti.

Igazából, ha minden kedvenc dalát szeretnénk hallani, akkor minimum 3 különböző koncertet kellene tartani, de egy dal akkor is elhangzana mindegyiken:

Az légy, aki vagy!

Jegyár: 12.990 Ft

 

jegyvásárlás

QJÚB – A KOCKA KIBONTÁSA

 Medgyaszay Ház

 Április 5. péntek 19.00

Vecsei H. Miklós és csapata, Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a Kiégő Izzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával készítette el legújabb koncertszínházi előadását „a kocka kibontása” címen.

A színház, a zene és a performansz határterületein mozgó alkotócsapat minden tagja a maga szakterületének elismert művésze, így Hegedűs Bori – ének, Mihalik Ábel – dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Paczári Viktor – basszusgitár, Ratkóczi Huba – szólógitár. Bemutatkozó előadásuk, „Párbeszéd, sötétben” címmel több, mint 50 előadásnál és közel 20.000 nézőnél tart 2021. júniusi bemutatójuk óta.

Új előadásukban a látványvilág, a zenei komplexitás és a fényművészet elemeit próbálták meg a lehető legkatartikusabb formában előállítani, hogy a két költőóriás életműve ne csak a szavak szintjén ragadjon meg emlékezetünkben…

Játsszák: Hegedűs Bori, Frimmel Jakab, Mihalik Ábel, Paczári Viktor, Ratkóczi Huba, Vecsei H. Miklós

Rendező:
Vecsei H. Miklós

Jegyár: elővételben 4.000 Ft, az előadás napján: 4.500 Ft

jegyvásárlás

 

Támogatók: Nagykanizsa MJV Önkormányzata Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége