18. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál
VERSENYKIÍRÁS

2024-ben 18. alkalommal – szeptember 13-14-én Nagykanizsa szívében, az Erzsébet téren és annak környékén – várja a látogatókat a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál.

A Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Turizmusáért Egyesület szervezésében megvalósuló kétnapos esemény egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A gasztronómiai szakmai munkát a Szabadtűzi Lovagrend támogatja.

A fesztivál és a főzőverseny megrendezésének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felelevenítése és átörökítése, valamint Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése.

A főzőverseny időpontja: 2024. szeptember 14. (szombat) 8-16 óra között

A rendezvény helyszíne: Nagykanizsa, Fő út és Erzsébet tér

 

A főzőverseny kategóriái:

  1. Dödöllekészítés: minimum 3 adag dödöllét kell elkészíteni;
  2. Tájjellegű ételkészítés: minimum 3 adag főételt (körettel) vagy egytálételt (bográcsban, roston, grillen, főzve, stb.), valamint desszertet kell elkészíteni.

 

Részvételi feltételek:

  • 3-5 fős csapatok jelentkezését várjuk, a díjazáskor is ezt a létszámot vesszük figyelembe.
  • Nevezési díj: NINCS!
  • A versenyen való részvétel feltétele a versenykiírás elfogadása, a kitöltött és aláírt jelentkezési lap határidőben történő leadása.
  • Csapatonkénti alapterület: 5 m széles útszakasz, ahol a főzőhelynek, szükség szerint sátornak el kell férnie.
  • Az ételek otthon és a helyszínen is elkészíthetők, de szeretnénk, ha minél többen a verseny helyszínén főznék vagy fejeznék be az ételeket.
  • Nevezéskor kérjük elküldeni az elkészítendő étel pontos leírását recept formájában, 5 fő részére, anyaghányaddal együtt.
  • Minden tájjellegű ételről és különlegesen elkészített dödölléről a helyszínen fotó készülhet.
  • Főző- és sütőedényekről, alapanyagokról, tálalóedényekről, dekorációról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.  

 

Kérjük, hogy a versenyző csapatok esztétikus környezetet alakítsanak ki standjaikon, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!

 

Amit a szervezők biztosítanak:

  • Csapatonként 1 db asztalt (kb. 2 m²)
  • Ivóvízvételi lehetőséget
  • Csapatonként 3 kg burgonyát
  • A rendezvény általános biztosítását
  • A központi szemételszállítás megszervezését

 

 

FONTOS INFORMÁCIÓK:

  • Versenyen kívüli főzés TILOS!
  • Az elkészült étkeket TILOS pénzért értékesíteni.
  • Egy csapat több kategóriában is indulhat, ebben az esetben több nevezési lap leadása szükséges.
  • Főzéshez szükséges biztonsági gázpalackról és porral oltó készülék beszerzéséről a csapatok önállóan gondoskodnak. Az egyéb melegítési mód (fa, villany, szén, stb.) nem megengedett!
  • Felhívjuk a főzőcsapatok figyelmét, hogy a főzés során felhasználandó, személyesen beszerzett hús- és romlandó áruról a vásárláskor kapott számlát, bizonylatot hozzák magukkal, mivel azt az élelmiszerbiztonsági szervek, ÁNTSZ, fogyasztóvédelem részéről kérhetik közegészségügyi ellenőrzés címén.
  • A csapatoknak a helyszínen 9.30-kor baleset- és tűzvédelmi oktatást tartunk, melyen a csapatkapitányok részvétele kötelező!
  • A baleset- és tűzvédelmi oktatáson való részvételt és az elhangzottak megismerését aláírással igazolni szükséges!
  • A versenyen résztvevők kötelesek betartani az alapvető baleset- és tűzvédelmi előírásokat!
  • A résztvevő csapatok saját felelősségükre vesznek részt a versenyen. Az esetlegesen bekövetkezett balesetekért a szervezők felelősséget nem vállalnak!
  • A csapatok a rendezvény területén gondatlanságból okozott károkért felelősséggel tartoznak.
  • Áramvételezést és hűtőt a szervezők nem tudnak biztosítani.
  • Az eredményhirdetés után a csapatoknak a helyszínt 18 óráig el kell hagyniuk. A rendezvény teljes időtartama alatt tilos hang és zaj keltésére alkalmas eszközöket üzemeltetni.
  • A rendezvény Nagykanizsa város lakosságának kikapcsolódását, szórakozását szolgálja, a rendezvény pártpolitikától mentes.
  • A nevezési lap beküldésével a csapat minden tagja elfogadja a nevezési feltételeket.
  • A rendezvényen keletkező hulladékot zárt hulladékgyűjtő zacskóban, a területen rendelkezésre álló letelepített hulladékgyűjtőkben kell elhelyezni. A területet tisztán kérjük a rendezvény végén visszaadni.
  • A rendezvény során nem engedélyezett a főzőhely melletti / mögötti területen bármely fajta gépjármű tárolása. A területről a járműveket kipakolás után el kell távolítani.
  • A szabályok betartását a szervezők folyamatosan ellenőrzik.

 

 

Nevezési határidő: 2024. augusztus 26. (hétfő) 16 óra

  • A határidő lejárta után és a helyszínen történő jelentkezésre nincsen mód.
  • A versenyben kizárólag az előzetesen nevezett csapatok vehetnek részt.

 

A versenynap várható menete 2024. szeptember 14-én:

  • 7.30-9.00 – Jelentkezés a rendezőknél
  • 9.30 – Részletes eligazítás az értékelésről a zsűri sátránál;
    Baleset- és tűzvédelmi oktatás, higiéniai szabályok ismertetése
    (Itt csapatonként 1-1 fő megjelenése kötelező!)
  • 11.00 – A főzőverseny ünnepélyes megnyitója
  • 11.30-tól – A zsűri megkezdi az értékelést
  • 16.00 – A főzőverseny vége
  • 16.30 – Ünnepélyes eredményhirdetés

 

 

Zsűrizés:

A zsűri neves hazai gasztronómiai szakemberekből áll, akik a versenykiírásnak megfelelően, pontrendszerben értékelnek. A mozgó zsűrizés során a zsűritagok a verseny egész ideje alatt a résztvevők között tevékenykednek, ezzel is közvetlenebbé téve a versenyzőkkel való kapcsolatot.

A zsűri döntése megfellebbezhetetlen!

 

Az értékelés legfontosabb szempontjai:

  • az elkészített étel íze
  • tálalása
  • elkészítésének menete
  • a csapat megjelenése
  • a főzőhely hangulata
  • hagyománytisztelet
  • egyediség

 

Az értékeléshez szükséges 1 adag ételt 15.00 óráig a zsűrizés helyszínen kell leadni.

A tálaláshoz szükséges eszközöket minden résztvevő csapat egyénileg biztosítja. A tálalás külleme is pontot érhet. (Az egyszer használatos műanyag tányérokat és evőeszközöket a zsűri nem fogadja el!)

A zsűrit alkoholtartalmú italokkal kínálni szigorúan tilos!

 

 

Díjazás:

  • Minden résztvevő csapat emléklapot vehet át.
  • Az 1-3. helyezett csapatok oklevelet és serleget kapnak, valamint tárgyjutalomban részesülnek.
  • A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér. A zsűrinek jogában áll különdíjban és tárgyjutalomban részesíteni a csapatokat. Az eredményhirdetés idejére legalább 1 csapattagnak az eredményhirdetés helyszínén kell tartózkodnia.

 

 

További információ:

Tóth István
telefon: 30/894-2603; e-mail: moricz.kiskanizsa@gmail.com