18. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál
VERSENYKIÍRÁS
2024-ben 18. alkalommal – szeptember 13-14-én Nagykanizsa szívében, az Erzsébet téren és annak környékén – várja a látogatókat a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál.
A Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Turizmusáért Egyesület szervezésében megvalósuló kétnapos esemény egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A gasztronómiai szakmai munkát a Szabadtűzi Lovagrend támogatja.
A fesztivál és a főzőverseny megrendezésének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felelevenítése és átörökítése, valamint Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése.
A főzőverseny időpontja: 2024. szeptember 14. (szombat) 8-16 óra között
A rendezvény helyszíne: Nagykanizsa, Fő út és Erzsébet tér
A főzőverseny kategóriái:
- Dödöllekészítés: minimum 3 adag dödöllét kell elkészíteni;
- Tájjellegű ételkészítés: minimum 3 adag főételt (körettel) vagy egytálételt (bográcsban, roston, grillen, főzve, stb.), valamint desszertet kell elkészíteni.
Részvételi feltételek:
- 3-5 fős csapatok jelentkezését várjuk, a díjazáskor is ezt a létszámot vesszük figyelembe.
- Nevezési díj: NINCS!
- A versenyen való részvétel feltétele a versenykiírás elfogadása, a kitöltött és aláírt jelentkezési lap határidőben történő leadása.
- Csapatonkénti alapterület: 5 m széles útszakasz, ahol a főzőhelynek, szükség szerint sátornak el kell férnie.
- Az ételek otthon és a helyszínen is elkészíthetők, de szeretnénk, ha minél többen a verseny helyszínén főznék vagy fejeznék be az ételeket.
- Nevezéskor kérjük elküldeni az elkészítendő étel pontos leírását recept formájában, 5 fő részére, anyaghányaddal együtt.
- Minden tájjellegű ételről és különlegesen elkészített dödölléről a helyszínen fotó készülhet.
- Főző- és sütőedényekről, alapanyagokról, tálalóedényekről, dekorációról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.
Kérjük, hogy a versenyző csapatok esztétikus környezetet alakítsanak ki standjaikon, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!
Amit a szervezők biztosítanak:
- Csapatonként 1 db asztalt (kb. 2 m²)
- Ivóvízvételi lehetőséget
- Csapatonként 3 kg burgonyát
- A rendezvény általános biztosítását
- A központi szemételszállítás megszervezését
FONTOS INFORMÁCIÓK:
- Versenyen kívüli főzés TILOS!
- Az elkészült étkeket TILOS pénzért értékesíteni.
- Egy csapat több kategóriában is indulhat, ebben az esetben több nevezési lap leadása szükséges.
- Főzéshez szükséges biztonsági gázpalackról és porral oltó készülék beszerzéséről a csapatok önállóan gondoskodnak. Az egyéb melegítési mód (fa, villany, szén, stb.) nem megengedett!
- Felhívjuk a főzőcsapatok figyelmét, hogy a főzés során felhasználandó, személyesen beszerzett hús- és romlandó áruról a vásárláskor kapott számlát, bizonylatot hozzák magukkal, mivel azt az élelmiszerbiztonsági szervek, ÁNTSZ, fogyasztóvédelem részéről kérhetik közegészségügyi ellenőrzés címén.
- A csapatoknak a helyszínen 9.30-kor baleset- és tűzvédelmi oktatást tartunk, melyen a csapatkapitányok részvétele kötelező!
- A baleset- és tűzvédelmi oktatáson való részvételt és az elhangzottak megismerését aláírással igazolni szükséges!
- A versenyen résztvevők kötelesek betartani az alapvető baleset- és tűzvédelmi előírásokat!
- A résztvevő csapatok saját felelősségükre vesznek részt a versenyen. Az esetlegesen bekövetkezett balesetekért a szervezők felelősséget nem vállalnak!
- A csapatok a rendezvény területén gondatlanságból okozott károkért felelősséggel tartoznak.
- Áramvételezést és hűtőt a szervezők nem tudnak biztosítani.
- Az eredményhirdetés után a csapatoknak a helyszínt 18 óráig el kell hagyniuk. A rendezvény teljes időtartama alatt tilos hang és zaj keltésére alkalmas eszközöket üzemeltetni.
- A rendezvény Nagykanizsa város lakosságának kikapcsolódását, szórakozását szolgálja, a rendezvény pártpolitikától mentes.
- A nevezési lap beküldésével a csapat minden tagja elfogadja a nevezési feltételeket.
- A rendezvényen keletkező hulladékot zárt hulladékgyűjtő zacskóban, a területen rendelkezésre álló letelepített hulladékgyűjtőkben kell elhelyezni. A területet tisztán kérjük a rendezvény végén visszaadni.
- A rendezvény során nem engedélyezett a főzőhely melletti / mögötti területen bármely fajta gépjármű tárolása. A területről a járműveket kipakolás után el kell távolítani.
- A szabályok betartását a szervezők folyamatosan ellenőrzik.
Nevezési határidő: 2024. augusztus 26. (hétfő) 16 óra
- A határidő lejárta után és a helyszínen történő jelentkezésre nincsen mód.
- A versenyben kizárólag az előzetesen nevezett csapatok vehetnek részt.
A versenynap várható menete 2024. szeptember 14-én:
- 7.30-9.00 – Jelentkezés a rendezőknél
- 9.30 – Részletes eligazítás az értékelésről a zsűri sátránál;
Baleset- és tűzvédelmi oktatás, higiéniai szabályok ismertetése
(Itt csapatonként 1-1 fő megjelenése kötelező!)
- 11.00 – A főzőverseny ünnepélyes megnyitója
- 11.30-tól – A zsűri megkezdi az értékelést
- 16.00 – A főzőverseny vége
- 16.30 – Ünnepélyes eredményhirdetés
Zsűrizés:
A zsűri neves hazai gasztronómiai szakemberekből áll, akik a versenykiírásnak megfelelően, pontrendszerben értékelnek. A mozgó zsűrizés során a zsűritagok a verseny egész ideje alatt a résztvevők között tevékenykednek, ezzel is közvetlenebbé téve a versenyzőkkel való kapcsolatot.
A zsűri döntése megfellebbezhetetlen!
Az értékelés legfontosabb szempontjai:
- az elkészített étel íze
- tálalása
- elkészítésének menete
- a csapat megjelenése
- a főzőhely hangulata
- hagyománytisztelet
- egyediség
Az értékeléshez szükséges 1 adag ételt 15.00 óráig a zsűrizés helyszínen kell leadni.
A tálaláshoz szükséges eszközöket minden résztvevő csapat egyénileg biztosítja. A tálalás külleme is pontot érhet. (Az egyszer használatos műanyag tányérokat és evőeszközöket a zsűri nem fogadja el!)
A zsűrit alkoholtartalmú italokkal kínálni szigorúan tilos!
Díjazás:
- Minden résztvevő csapat emléklapot vehet át.
- Az 1-3. helyezett csapatok oklevelet és serleget kapnak, valamint tárgyjutalomban részesülnek.
- A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér. A zsűrinek jogában áll különdíjban és tárgyjutalomban részesíteni a csapatokat. Az eredményhirdetés idejére legalább 1 csapattagnak az eredményhirdetés helyszínén kell tartózkodnia.
További információ:
Tóth István
telefon: 30/894-2603; e-mail: moricz.kiskanizsa@gmail.com