Tisztelt Versenyzők!
2025-ben 19. alkalommal – szeptember 12-13-án Nagykanizsa szívében, az Erzsébet téren és annak környékén – várja a látogatókat a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál.
A Kanizsai Kulturális Központ szervezésében megvalósuló kétnapos esemény egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A gasztronómiai szakmai munkát a Szabadtűzi Lovagrend támogatja.
A fesztivál és a főzőverseny megrendezésének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felelevenítése és átörökítése, valamint Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése.
A főzőverseny időpontja: 2025. szeptember 13. (szombat) 8–17 óra között
A rendezvény helyszíne: Nagykanizsa, Fő út és Erzsébet tér
A főzőverseny kategóriái:
- Dödöllekészítés: minimum 3 adag dödöllét kell elkészíteni
- Tájjellegű ételkészítés: minimum 3 adag főételt (körettel) vagy egytálételt (bográcsban, roston, grillen, főzve, stb.), valamint
desszertet kell elkészíteni
Részvételi feltételek:
- 3–5 fős csapatok jelentkezését várjuk, a díjazáskor is ezt a létszámot vesszük figyelembe
- Nevezési díj: NINCS!
- A versenyen való részvétel feltétele a versenykiírás elfogadása, a kitöltött és aláírt jelentkezési lap határidőben történő leadása
- Csapatonkénti alapterület: 5 m széles útszakasz, ahol a főzőhelynek, szükség szerint sátornak el kell férni
- Az ételek otthon és a helyszínen is elkészíthetők, de szeretnénk, ha minél többen a verseny helyszínén főznék vagy fejeznék be az ételeket
- Minden tájjellegű ételről és különlegesen elkészített dödölléről a helyszínen fotó készülhet
- Főző- és sütőedényekről, alapanyagokról, tálalóedényekről, dekorációról a résztvevőknek kell gondoskodniuk
Kérjük, hogy a versenyző csapatok esztétikus környezetet alakítsanak ki standjaikon, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!
Amit a szervezők biztosítanak:
- Csapatonként 1 db asztalt (kb. 2 m²)
- Csapatonként 1 db 3×3 m-es sátrat
- Csapatonként 10 kg burgonyát
- Területet, a területen ivóvíz vételi lehetőséget
- A rendezvény általános biztosítását
- A központi hulladékszállítás megszervezését
FONTOS INFORMÁCIÓK:
- Versenyen kívüli főzés TILOS!
- Az elkészült étkeket TILOS értékesíteni!
- Egy csapat több kategóriában is indulhat, ebben az esetben több nevezési lap leadása
szükséges - Főzéshez szükséges biztonsági gázpalackról és porral oltó készülék beszerzéséről a csapatok önállóan
gondoskodnak, egyéb melegítési mód (fa, villany, szén stb.) nem megengedett - Felhívjuk a főzőcsapatok figyelmét, hogy a főzés során felhasználandó, személyesen beszerzett hús- és romlandó áruról a vásárláskor kapott számlát, bizonylatot hozzák magukkal, mivel azt az élelmiszerbiztonsági szervek és a fogyasztóvédelem kérhetik
- A csapatoknak a helyszínen 9:30-kor baleset- és tűzvédelmi oktatást tartunk, melyen a csapatkapitányok részvétele kötelező
- A résztvevő csapatok saját felelősségükre vesznek részt a versenyen
- A szervezők a bekövetkezett balesetekért nem vállalnak felelősséget
- A versenyen résztvevők kötelesek betartani az alapvető baleset- és tűzvédelmi előírásokat
- A részvételt és az elhangzottak megismerését aláírással igazolni szükséges
- A csapatok a rendezvény területén gondatlanságból okozott károkért felelősséggel tartoznak
- Áramvételezést és hűtőt a szervezők nem tudnak biztosítani
- Az eredményhirdetés után a csapatoknak a helyszínt 18 óráig el kell hagyniuk
- A rendezvény teljes időtartama alatt tilos hang és zaj keltésére alkalmas eszközöket üzemeltetni
- A rendezvény pártpolitikától mentes, Nagykanizsa város lakosságának kikapcsolódását, szórakozását szolgálja
- A nevezési lap beküldésével a csapat minden tagja elfogadja a feltételeket
- A rendezvényen keletkező hulladékot – zárt hulladékgyűjtő zacskóban – a területen rendelkezésre álló hulladékgyűjtőkbe kell elhelyezni
- A területet tisztán kérjük a rendezvény végén visszaadni
- A rendezvény során nem engedélyezett a főzőhely melletti/mögötti területen gépjármű parkolása – kipakolás után a járművet el kell vinni
- A szabályok betartását a szervezők folyamatosan ellenőrzik
Nevezési határidő: 2025. szeptember 1. (hétfő) 16 óra
- Határidő után, illetve a helyszínen nevezni nem lehet
- A versenyben kizárólag a nevezett csapatok vehetnek részt
A versenynap várható menete – 2025. szeptember 13.
(szombat):
- 7:30–9:00 – Jelentkezés
- 9:30 – Eligazítás, oktatás a zsűri sátránál (csapatonként 1 fő kötelező!)
- 11:00 – Ünnepélyes megnyitó
- 12:00 – A zsűri megkezdi az értékelést
- 16:30 – A főzőverseny vége
- 17:00 – Ünnepélyes eredményhirdetés
Zsűrizés:
A zsűri neves hazai gasztronómiai szakemberekből áll, akik a versenykiírásnak megfelelően, pontrendszerben értékelnek. A főzőverseny fővédnöke Prikryl József Venesz-díjas mesterszakács, a „Zalai, vasi paraszti ételek – A búbos túrótól a fumuig” és „A dödölle” című könyvek szerzője. A mozgó zsűrizés során a zsűritagok a verseny egész ideje alatt a résztvevők között tevékenykednek, ezzel is közvetlenebbé téve a versenyzőkkel való kapcsolatot. A zsűri döntése megfellebbezhetetlen!
Értékelési szempontok:
- Elkészített étel íze
- Tálalás
- Elkészítés menete
- Csapat megjelenése
- Főzőhely hangulata
- Hagyománytisztelet
- Egyediség
Az értékeléshez szükséges 1 adag ételt 15.00 óráig a zsűrizés helyszínén kell leadni.
A tálaláshoz szükséges eszközöket minden résztvevő csapat egyénileg biztosítja! A tálalás
külleme is pontot érhet. (Az egyszer használatos papír / műanyag tányérokat és evőeszközöket
a zsűri nem fogadja el!)
A zsűrit alkoholos italokkal kínálni szigorúan tilos!
Díjazás:
• Minden résztvevő csapat emléklapot vehet át
• Az 1-3. helyezett csapatok oklevelet és serleget kapnak, valamint tárgyjutalomban részesülnek.
• A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér. A zsűrinek jogában áll különdíjjal és
tárgyjutalommal értékelni a csapatokat. Az eredményhirdetés idején legalább 1 csapattagnak az
eredményhirdetés helyszínén kell tartózkodnia.
További információ:
Tóth István
📞 +36-30/894-2603
📧 moricz.kiskanizsa@gmail.com
🌐 www.kanizsaikultura.hu
