Medgyaszay ház

A Medgyaszay Ház kedvelt gyermek és felnőtt programok, koncertek és különböző rendezvények színhelye.
Helyszínt biztosít civil szervezetek működéséhez, gyermek és ifjúsági csoportok, iskolák ünnepi rendezvényeinek lebonyolításához. Szakmai továbbképzések, szabadegyetemi előadások, színhelyeként is kiválóan alkalmas. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata itt rendezi ünnepi rendezvényeit.

Az épület 1927-ben készült el Medgyaszay István építész, szakíró tervei alapján. Az épület eredetileg városi színházként és moziként funkcionált, Budapest után ez volt a második közösségi intézmény, ahol hangosfilmeket vetítettek. Az 1970-es évek elején belső tereit átalakították, majd 2006-ban Zalaváry Lajos Kossuth-díjas építőművész tervei alapján újították fel.

A kulturális és szórakoztató épület jelenleg tervezője nevét viseli, ezzel tisztelegve annak munkássága előtt. Medgyaszay Istán építész és szakíró főként a népi, ezen belül az erdélyi építészet elemeit használta fel, de hatott rá a Távol-Kelet építészete is és előfutára volt az organikus építészetnek is. A Nagykanizsa szívében található építmény azonban kifejezetten magyaros építészei stílusjegyeket visel magán.

Az épület középrésze téglalap alapú, ehhez csatlakozik a bejárati oldalán egy alacsonyabb gerincmagasságú, úgynevezett csonkakontyolt keresztszárny. A két szárny összemetsződésében található a huszártorony. A középrész egyik felén helyezkedik el a magasabb tetőgerincű, kontyolt nyeregtetős tér, azaz a színpadtér. Ehhez két oldalszárny és további mellékterek csatlakoznak.

A színpadtér tömbjének rövidebb homlokzataihoz szintén kisebb, kontytetős épületrészek kapcsolódnak. Ugyanezen tömbnek elülső sarkainál nyolcszögletű kémények emelkednek. Az egyes épületrészek egymásra halmozódó tömegeinek összhatása falusi utcarészletet juttathat a járókelők eszébe.

Az épület impozáns jellegét a freskói adják: A Bánk Bán, a Falu rossza és a János Vitéz című darabok egy-egy jelenetét ábrázolják a főhomlokzat és az előcsarnokok sgrafitói, melyeket Raksányi Dezső festőművész tervei alapján Beszédes Ottó budapesti festőművész készített.

Moziként az 1990-es évekig működött, jelenleg többek között kiállításoknak, színházi előadásoknak, koncerteknek ad teret. Érdekesség, hogy korábban az épület közelében állt a Krajcáros mozi is, amit aztán az 1990-es években lebontottak.

Mi az a Kanizsa Kártya?

A Kanizsa kártya Nagykanizsa Megyei Jogú Város által kibocsátott kártya,
amely különböző kedvezményeket biztosít a nagykanizsai polgárok részére.

Célja, hogy a kártyatulajdonosok számos kedvezményhez jussanak az
egyes önkormányzati intézmények, illetve vállalkozások szolgáltatásainak
igénybevétele esetén. 3 önkormányzati intézmény mellett 63 kanizsai üzlet,
illetve szolgáltatást nyújtó vállalkozás biztosít 5-10-20, sőt 50%
kedvezményt. A teljes lista: http://www.kanizsakartya.hu/

Kik igényelhetnek Kanizsa kártyát?
A kártyát minden olyan nagykanizsai lakos megvásárolhatja, aki állandó
nagykanizsai lakóhellyel rendelkezik. Az igényléshez csak a személyi
igazolvány és a lakcímkártya szükséges, valamint a kártya 2.000 Ft éves
díjának befizetése, nyugdíjasok esetén 1.000 Ft.

Mennyi idő alatt készül el a kártya?
A kártya nyomdai előállításának ideje: 2-3 hét.

Információ a kártya hosszabbításáról
Kanizsa kártya a kiállítás napjától számított 1 évig érvényes, érvényességi dátuma a hátlap jobb felső részén található.
A hosszabbítás díja a korábbi kártyaigénylésnek csupán 50%-a, ami 1.000 Ft-ot jelent.

Igénylés helye:
Tourinform Iroda
Nagykanizsa, Erzsébet tér 21.
Tel.: +36 93/ 313 285; +36 20/ 298 26 18
E-mail: nagykanizsa@tourinform.hu
Honlap: http://tourinformnagykanizsa.hu

Miért érdemes bérletet venni?

- Az érvényes Kanizsai Kártya birtokosok 20 százalékkal olcsóbban jutnak hozzá a bérlethez.

- Bármely színházi bérlet felmutatásával 15 százalék kedvezmény jár a Kanizsa Centrumban található Libri Könyvesboltban.

- Nálunk a néző biztonságban érezheti magát, hiszen nézőtéri légkezelő egységünkbe egyedi UV-C germicid lámpát építtettünk be, mely elpusztítja a levegőben szálló kórokozókat (vírus, baktérium, gomba és azok spórája).

Megszakítás