Itt iratkozzon fel, hogy minden programról időben értesüljön!

Név:*

E-mail:*
Település:*

*Kattintson ide a jogi és adatvédelmi információkért

Zalai Irka

A foglakoztatási helyzet romlásával a közművelődési intézmények helyzete is megváltozik. Egzisztenciális, munkahelyi problémák miatt olyan emberek maradnak el a rendezvényekről, akik korábban az intézmények rendszeres látogatói lehettek, s egyre csökken azok esélye is a kulturális szolgáltatásokhoz való hozzájutásra, akik soha nem voltak még rendszeres kultúrafogyasztók. Mindezt figyelembe véve valószínű, hogy a kulturális intézmények lehetséges közönsége csökkenni fog.

A kulturális intézményeknek ugyanakkor az is feladatuk, hogy vonzáskörzetük számára olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, melyek hozzájárulnak életminőségük javításához, növelik esélyeiket.

Egyszerűen fogalmazva: ha lehetséges látogatóinknak munkaerő-piaci szerepüket erősítő szolgáltatásokra van szükségük, akkor azt kell nyújtanunk, ha jól akarjuk végezni a munkánkat.

Ezért született a Kanizsai Kulturális Központ (KKK) döntése, hogy a felnőttképzés területén megjelenve von be új célközönséget az intézményrendszer tevékenységébe.

A változás hatásaiként arra számítunk, hogy a képzési kínálat megjelenésével több ember fog érdeklődni a KKK tevékenysége iránt, méghozzá olyan rétegekből (hátrányos helyzetűek különböző csoportjai), akik máskülönben nem válnának rendszeres kultúrafogyasztóvá. Összességében a közönség számára összetettebb szolgáltatást tudunk nyújtani.

Mi a projekt tartalma?

A Kanizsai Kulturális Központ és a Zalakomári Kulturális Központ közös pályázatot adott be és nyert a TÁMOP 3.2.3/1 kiírására, melyen a két intézmény összesen 70.794.943 forintot nyert.

Ebből a pénzből megvalósul mindkét intézmény felnőttképzési akkreditációja, azaz jogosulttá válunk arra, hogy felnőttképzési tanfolyamokat szervezzünk, indítsunk. Kidolgozzuk saját képzési programunkat, akkreditáljuk saját képzéseinket, s elindítjuk az első – részben saját, részben külső képző által tartott – tanfolyamainkat. A tanfolyamok ingyenesek lesznek a hátrányos helyzetű csoportokba tartozók számára: munkanélkülieknek, pályakezdő fiataloknak, GYES-en lévőknek, roma származásúaknak. 

Mindeközben megtörténik a saját dolgozók felkészítése is: a két intézményből összesen 10 ember megtanulja a felnőttképzés elméleti és gyakorlati ismereteit: hogyan kell egy tanfolyamot megszervezni, programját kidolgozni, hallgatókat toborozni, a képzést elindítani és levezetni. Megtanulják azt is, hogyan mérjék fel a jelentkezők képességeit, hogy számukra a legmegfelelőbb képzést, vagy más szolgáltatást tudják nyújtani.

Ezzel a közművelődési dolgozók kezébe is egy olyan érétkes tudást adunk, amik saját munkaerő-piaci helyzetüket fogja erősíteni, hiszen a képzésen részt vevő emberek bármilyen felnőttképzési területen el tudnak majd a jövőben igazodni.

Milyen tanfolyamok indulnak és mikor?

Az intézményi akkreditációs és a programok kidolgozása 2010 tavaszán történik, az első képzések 2010 szeptemberétől várhatóak. Ezek német, angol és beás nyelvtanfolyamok lesznek (hátrányos helyzetű hallgatók számára ingyenesek!)

A későbbiekben (2010 őszén, 2011 elején) indítandó tanfolyamok:

- idősgondozás (nagyisegítő)

- munkavédelem és érintésvédelem

- rendezvényszervező-kisegítő (közművelődési tevékenység segítésére)

- elektronikus ügyintézés

- csoportvezetők-képzés a közmunka-programban résztvevők számára

A tanfolyamok többsége 90 órás, a nyelvtanfolyamok 160 órásak lesznek. A tanfolyamokon várhatóan összesen 180-200 ember vesz majd részt a projekt ideje alatt.

Szintén a pályázatnak köszönhetően létrejön egy új oktatóterem is, ehhez a KKK 12, a Zalakomári Kulturális Központ 4 számítógépet és hozzá való bútort vásárolhat a támogatásból.

A "Zalai Irka" TÁMOP 3.2.3-08/1-2009-0021 sz. projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2010-08-29