Itt iratkozzon fel, hogy minden programról időben értesüljön!

Név:*

E-mail:*
Település:*

*Kattintson ide a jogi és adatvédelmi információkért

Kanizsai Kulturális Központ

A Kanizsai Kulturális Központ közművelődési területen Nagykanizsa meghatározó szerepű, a város és térsége legnagyobb közművelődési intézménye. Öt tagintézménnyel rendelkezik: Hevesi Sándor Művelődési Központ, Móricz Zsigmond Művelődési Ház, Medgyaszay Ház, Magyar Plakát Ház, Képzőművészetek Háza. Alkalmazottainak száma 35 fő (köztük 10 felsőfokú végzettségű). Költségvetése évi 143 millió forint.

A kulturális élet fő szervezője Nagykanizsán a központi tagintézmény, a Hevesi Sándor Művelődési Központ (HSMK). Állandó színház híján a színházkultúrát is ez az intézmény nyújtja a városnak – bérleteseinek száma 10 év alatt megduplázódott, ma 1500 fő. A felnőtt programok mellett évi 3000 gyermekszínházi bérlet talál gazdára.

A HSMK színházterme 474 férőhelyes, amelyben évente számos színházi előadást, hangversenyt, könnyűzenei koncertet, iskolai és városi programot rendeznek.  A színházszerető közönségnek nyáron a Kanizsai Nyári Színház kínál szórakozást.

2004 óta kerül megrendezésre a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál, amely évről évre és egyre több látogatót vonzó hagyományőrző gasztronómiai-kulturális esemény.

A HSMK több civil szervezetnek is otthont ad. Az intézményben tartja összejöveteleit az Éremgyűjtők és a Bélyeggyűjtők klubja, a Cantare ’97 Alapítvány, a Kanizsa Fúvós Egyesület és a Tudományos Kutatók Egyesülete.

A Medgyaszay Ház különböző rendezvények színhelye. Helyszínt biztosít civil szervezetek működéséhez, gyermek és ifjúsági csoportok, iskolák ünnepi rendezvényeinek lebonyolításához.  Szakmai továbbképzések, szabadegyetemi előadások, koncertek színhelyeként is kiválóan alkalmas. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata itt rendezi ünnepi rendezvényeit és a városi közgyűlést.

A Móricz Zsigmond Művelődési Háza város egyik legnagyobb múltú kulturális intézménye. Elődjét, a Polgári Olvasókört 1870-ben alapították, s 1949-ig folyamatosan működött. Az Olvasókör kezdeményezésére épült fel 1928-ban a kiskanizsai polgárok közadakozásából és kezességvállalása nyomán a művelődési ház épülete.

A Magyar Plakát Ház kialakítása egyrészt Nagykanizsa idegenforgalmi kínálatát hivatott színesíteni, másrészt a belvárosi rehabilitáció része is. A Nagykanizsán évtizedek óta jelenlévő kulturális programok jövőre vonatkozó stratégiájának kialakításában a Magyar Plakát Háznak is rendkívül fontos szerepet kell vállalnia: a Plakát Ház a saját speciális, sehol máshol nem fellelhető értékeivel kezdeményezője lehet a kulturális életet gazdagító és a tudásipar kialakulását elősegítő fejlesztéseknek.

Képzőművészetek Háza (Kiskastély)Sass Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet Kőrösi Csoma Sándor és Baktay Ervin mellett a legismertebb India-utazók. A két világháború között érkeztek a brit korona "gyémántjába", s egy életre otthonukká választották. A festőművésznő anya és lánya képeken örökítette meg az ország tájait, szent helyeit, az egyszerű embereket s mindennapi életüket, sőt, megfesthették India vezető politikusait is.

 

Z. Soós István

1925-ben a budapesti Iparművészeti Főiskola grafikai szakán szerzett oklevelet, majd egy évig Glatz Oszkár festőkurzusát látogatta. Kaposváron telepedett le. 1927-től rendszeresen részt vett hazai kiállításokon, többek között 1929-ben a Nemzeti Szalonban, 1950-56 között nemzeti kiállításokon, ezeken az állam több képét is megvásárolta. Festett portrékat, többalakos portrékat, tájképeket, csendéleteket plein air, naturalista, ill. impresszionista stílusban. 1934-ben és 1938-ban a barokk és a reneszánsz falfestészet tanulmányozására Olaszországba utazott. 1937-ban a toponári templomban Dorfmeister István, 1943-ban Székesfehérváron Aba Novák Vilmos freskóit restaurálta. 1946-tól Kaposváron a múzeum igazgatója; 1949-1961-ig, nyugalomba vonulásáig restaurátora lett,

1995-ben teljes hagyatékát - mintegy ezer művét - szülővárosának ajándékozta. 1997-től állandó kiállítása látható a nagykanizsai Képzőművészek Házában (Kiskastély). 1999-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjével ismerték el munkásságát.

Honlapunkon a nevekre kattintva részletes ismertetőt talál! 

2010-10-14